W dniu 20 maja obchodziliśmy Światowy Dzień Pszczół, święto ustanowione przez Organizację Narodów Zjednoczonych, którego celem jest podkreślenie znaczenia pszczół w pozyskiwaniu żywności i zwrócenie uwagi na zagrożenia cywilizacyjne dla tych owadów.
Ciekawostki:
- około jedna trzecia spożywanej przez nas żywności jest wynikiem zapylania przez pszczoły miodne
- przeciętna pszczoła za życia wyprodukuje tylko 1/12 łyżeczki miodu
- pszczoła miodowa odwiedza od 50 do 100 kwiatów w czasie jednej wyprawy
- pszczoły miodne komunikują się między sobą tańcząc
- kolonia pszczół składa się z 20000-60000 pszczół miodnych i jednej królowej
- pszczoły pracujące są samicami i żyją około 6 tygodni wykonując całą pracę
- miód jest niezwykle zdrowy ponieważ zawiera enzymy, witaminy i minerały. Jest to jedyny pokarm, który zawiera „pinocembrynę”, przeciwutleniacz związany z poprawą funkcjonowania mózgu
- pszczoły miodne nie rodzą się z wiedzą, jak produkować miód, uczą ich tego w ulu starsze pszczoły
- pszczoły miodne są bardzo ważnymi zapylaczami kwiatów, owoców i warzyw. Oznacza to, że pomagają innym roślinom rosnąć.