Innowacja #gramyzmyslami
Kolejna realizacja Innowacji #GramyZmysłami w klasie 1a i 3b za nami. Zajęcia dotyczyły zmysłu smaku i węchu. Zadaniem na styczeń była Akademia smaku. Dzieci miały okazję poszerzyć swoją wiedzę na temat rodzajów i różnorodności smaków oraz doświadczyć ich poprzez smakowanie różnych produktów spożywczych. Lekcja miała na celu zrozumienie, jak różne czynniki wpływają na odbiór smaku i jakie doznania mogą towarzyszyć spożywaniu różnych potraw. Dzieci zostały zapoznane z podstawowym poddziałem smaków, następnie otrzymały informacje na temat różnych składników i substancji, które wpływają na te smaki w produktach spożywczych przez co mogły lepiej świadomie odbierać i analizować smaki podczas degustacji. Największym zaskoczeniem był mało znany uczniom smak umami. Lekcja nie tylko dostarczyła dzieciom ciekawych doświadczeń sensorycznych, ale również rozbudziła ich zainteresowanie zdrowym odżywianiem i różnorodnością kulinarną.