czyli pierwszaki robią kanapki
W piątek 10 marca nasi najłodsi uczniowie w trakcie zajęć edukacyjnych wykonali zdrowe i kolorowe kanapki. Głównym celem zajęć było poznanie kolejności działań przygotowania kanapki, kształcenie nawyków odpowiedniego odżywiania, rozwijanie kreatywności i doskonalenie samodzielności oraz dbałość o higienę podczas sporządzania posiłków.
Działania poprzedziła pogadanka na temat jedzenia zdrowych produktów. Wychowawczynie opowiadały o zasadach zdrowego odżywiania, m.in. o tym jak komponować posiłki, jak łączyć smaki, jakie produkty należy jeść, żeby być zdrowym, dlaczego musimy się zdrowo odżywiać.
Po wskazówkach o higienie oraz bezpieczeństwie posługiwania się nożem uczniowie zabrali się do pracy. Samodzielnie smarowali pieczywo masłem i układali na nim wybrane przez siebie produkty: listki sałaty, kolorowe warzywa, ser, wędlinę, masło i zielony szczypiorek. Następnie przystąpili do degustacji kanapek, a zadowolone miny potwierdziły, że najlepiej smakują kanapki zrobione własnoręcznie.
Było pysznie i wesoło!